Od naredne nedelje kontrola primene najviših i najnižih cena grejanja

Bez autora
Oct 23 2012

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da struja i gas u Srbiji neće poskupeti do kraja godine i da se o realnoj ceni tih energenata može govoriti tek kada budu urađene socijalne karte i izmenjen tarifni sistem. Tokom naredne godine biće završene socijalne karte koje su, nakon 12 godina, 70 posto pripremljene.Vlada Srbije usvojila Uredbu o načinu određivanja najviših i najnižih prosečnih cena toplotne energije u grejnoj sezoni 2012/2013. godine kako bi se ujednačile cene, koje su se do sada razlikovale i do 40 posto u pojedinim gradovima.

Od naredne nedelje kontrola primene najviših i najnižih cena grejanjaMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da struja i gas u Srbiji neće poskupeti do kraja godine i da se o realnoj ceni tih energenata može govoriti tek kada budu urađene socijalne karte i izmenjen tarifni sistem.

Mihajlović je na okruglom stolu “Kako ćemo se grejati tokom zime 2012/2013. godine?” navela da će tokom naredne godine biti završene socijalne karte koje su, nakon 12 godina, 70 posto pripremljene.

Ona je navela da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o načinu određivanja najviših i najnižih prosečnih cena toplotne energije u grejnoj sezoni 2012/2013. godine kako bi se ujednačile cene, koje su se do sada razlikovale i do 40 posto u pojedinim gradovima.

Pomenuta uredba, koja će važiti do kraja grejne sezone, odnosno do 15. aprila, mera je kojom se krenulo u sistemsko rešavanje problema u energetskom sektoru Srbije.

Mihajlović je saopštila da će, prema toj uredbi, za toplane koje koriste gas cene biti od 61,07 do 91,07 dinara po kvadratnom metru, za toplane koje greju na mazut od 83,35 do 113,35 dinara, dok će one koje koriste biomasu grejanje po kvadratnom metru moći da naplaćuju po ceni od 73,5 do 103,5 dinara.

Ona je napomenula i da bi već naredne godine neke toplane u Srbiji mogle da pređu na merenje toplotne energije po utrošku, i dodala da je cilj da na tom režimu budu sve toplane kako bi bile efikasne i profitabilne, odnosno putem cena pokrivale gubitke, što sada nije slučaj.

Toplane su značajan deo energetskog bilansa i svima je važno da one dobro funkcionišu, istakla je Mihajlović i napomenula da je reč o srednjoročnoj meri koja će biti sprovedena u saradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović najavila je da će naredne nedelje energetska inspekcija početi da kontroliše da li toplane poštuju Uredbu o načinu određivanja najviših i najnižih prosečnih cena toplotne energije.

Kalanović je ukazala i na to da bi merenjem toplotne energije po utrošku mogle da budu ostvarene uštede od 20 posto u narednih nekoliko godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik